Fotbollens baksidor

Oavsett om man spelar fotboll på professionell nivå, amatörnivå, korpnivå eller som hobby så är det en sport som berör. För spelare kan det vara ett levebröd, ett sätt att släppa de vardagliga problemen eller ett sätt att skaffa vänner för livet. För supporter och läktarproffs kan det innebära eufori, berg- och dalbana samt depression. För många kan ett liv kretsa kring ett fotbollslag och man mer eller mindre lever för laget 24 timmar om dygnet. Men allt är inte bara positivt.

[b]Baksidor som fotbollsspelare[/b]

Som fotbollsspelare, eller åtminstone som proffs, lever man ett bra liv. Man får göra det man älskar och man tjänar ofta bra med pengar på det. Den största baksidan som fotbollsspelare är skador. Drabbas man av allvarliga skador som en korsbandsskada eller avsliten hälsena kan det ta ett år och ibland mer för att bli återställd. En del spelare måste till och med avsluta sina karriärer i ung ålder på grund av allvarliga knäskador. Många blir även pressade av sina klubbar att börja spela för tidigt efter en skada, vilket kan leda till att den försämras och även blir kronisk. Efter en lång karriär är det många som har problem med sina knän på grund av hög belastning. Man kan då drabbas av exempelvis artros eller någon annan typ av förslitningsskada. Här kan du läsa mer om artros, varför det är vanligt bland elitidrottare samt hur du kan behandla det på bästa sätt.

[b]Fotbollens baksidor[/b]

Fotboll är tänkt att skapa glädje och gemenskap för alla inblandade, men tyvärr finns det även baksidor med den. I Sverige är den ökande huliganismen och de livsfarliga bengalbränningarna bland så kallade “supportrar” exempel på saker som man måste ta större krafttag mot. Personer som maskerar sig och byter kläder med varandra på läktaren för att undkomma de brott de begår måste stoppas för att Sverige ska kunna bevara en sund fotbolls- och läktarkultur även i framtiden. När familjer inte vågar gå på fotboll med sina barn, eller när barn gråtandes vill åka hem innan en match ens har börjat, leder det till att återväxten av supportrar minskar.

När slagsmålen dessutom börjar ute på stadens gator eller runt fotbollsarenan innan matcherna börjar, ökar risken för att civila och oskyldiga personer kan råka befinna sig på fel ställe och därmed åsamkas stor skada.

[b]Finns det någon enkel lösning?[/b]

Det borde ju vara väldigt enkelt. Olika lags supportrar har ju åtminstone en sak gemensamt – kärleken till fotbollen. Därför borde det ju inte vara så svårt att samlas gemensamt innan en match, ta [b]en[/b]eller [b]två[/b] öl, snacka lite skit, bygga upp förväntningar och lära av de oliktänkande. Problemet ligger nog ofta i brist på respekt för andra individer, grupptryck och att en eller två öl ofta blir åtta. Om sunt förnuft var något man kunde köpa till sig själv eller ge bort så hade problemet kunnat lösas väldigt enkelt, men tyvärr fungerar det inte så.