Fotbollsutbildning

Alla som är intresserade av att bli professionella fotbollsspelare kan välja att gå en speciell utbildning som låter dem kombinera sina gymnasiestudier med en fotbollsstudie. I Sverige finns det flera gymnasium som har inriktningar mot sport, vilket gör det möjligt för alla som är intresserade att hitta en skola som passar dem. Skulle du vara intresserad av sporten men känner att fotbollsspelare inte är någonting för dig finns det även utbildningar till att bli fotbollstränare.

Oavsett om du söker efter lediga jobb i Stockholm eller någon annan del av landet är det inte ovanligt att stöta på tränarjobb. Fotbollstränarlinjen är en utbildning som inte tar särskilt lång tid och passar de flesta. Så länge du har ett intresse för sporten och en vilja att lära dig mer om både ledarskap och fotboll kan du ansöka till utbildningen. De flesta tränarjobb som finns tillgängliga idag riktar sig främst till yngre, så om du gillar att jobba med barn och ungdomar är det ett perfekt alternativ. Det kan också hjälpa dig att börja arbeta på idrottsklubbar ifall det är vad du önskar.

Mer om fotbollstränarlinjen

Fotbollstränarlinjen är en utbildning du kan gå på heltid i ett eller två år. Utbildningen innehåller både delar av teori och praktik. Hur långt du kan gå med denna utbildning är helt upp till dig, vissa som genomgått fotbollstränarlinjen är idag verksamma i allt från yppersta eliten till ungdomslag. Vad du får lära dig när du går denna utbildning är bland annat ledarskap, lärande, du får lära dig ännu mer om sporten, om idrottsskador och mycket mer. En annan sak som ingår i utbildningen är en resa utomlands där du får en chans att besöka träningsläger för de svenska elitlagen.

Vad en fotbollsutbildning innebär

Det finns ett flertal skolor i Sverige som erbjuder en rad olika sportutbildningar på flera nivåer. Ett av de populäraste alternativen är gymnasium där du kan blanda “vanliga” studier med idrottsutbildningen. Hur utbildningen är uppbyggd är lite olika beroende på vilken skola du har valt. Ett alternativ är att skolan samarbetar med en förening som sköter de mer fysiska delarna av utbildningen. Förutom att lära sig mer om sporten, tekniker och regler får du även lära dig mer om hälsa och kost.

Oavsett hur gammal du är finns det någon typ av fotbollsutbildning. Om du är lite äldre är chansen inte den största att du kan utbilda dig och bli en professionell spelare. Men det betyder heller inte att du inte kan få jobb inom sporten på någon annat sätt. Som nämnt tidigare finns det tränarutbildningar, du kan utbilda dig till att bli domare och mer. Den viktigaste aspekten för att lyckas inom sporten är att ha ett stort intresse och våga jobba mot ditt mål.