Världens dyraste fotbollsspelare

En stjärna på himlen

Vem är egentligen världens dyraste fotbollsspelare och hur mycket tjänar denna personen per år? 2017-års dyraste fotbollsspelare sägs ha varit Brasiliens Neymar som under förra året bytte klubb från spanska FC Barcelona till franska PSG. Kostnaden för den övergången gick på hissnande 2,2 miljarder svenska kronor. Neymar da Silva Santos Júnio, eller Neymar som han kallas, föddes i São Paolo 1992. Neymar gjorde tidigt debut i det brasilianska fotbollslandslaget vilket gjorde att det var många internationella klubbar som fick upp ögonen för denna talang. 2011 och 2012 utsågs Neymar till Sydamerikas bästa fotbollsspelare.

En stjärna på himlen

Neymar är en stor stjärna inom fotbollen och har under sina hittills verksamma år som spelare tjänat väldigt mycket pengar. En annan sport som också anses vara väldigt lukrativ är ishockey. Stjärnor som Henrik Lundqvist kan tjäna upp mot 100 miljoner svenska kronor om året – och det är bara spelintäkterna. Till denna lön tjänar spelarna även stora pengar på reklam och välgörenhetsevenemang. Det är en stor upplevelse att se en ishockeymatch live, speciellt en VM-match eller en match inom NHL. Vill man som supporter förbereda sig på riktigt innan en match är det roligt att inhandla till exempel en tröja som visar att man stödjer ett visst lag. NHL shop Sverige har schysta kläder som går att köpa för att klä upp sig inför en hockeymatch.

Lag som är populära bland svenskarna att se är bland annat New York Rangers (där Henrik Lundqvist spelar) eller Ottawa Senators (där Erik Karlsson spelar). Andra sporter som också kan generera mycket pengar för spelarna, både vinstpengar i spel, men även genom lukrativa reklamkontrakt är golf och tennis. När Tiger Woods karriär stod på toppen tjänade han i runda slängar runt en halv miljard svenska kronor om året (2013). En annan idrottspersonlighet som har tjänat, och fortfarande tjänar mycket pengar är tennisspelaren Roger Federer. Svenske Zlatan är en fotbollsspelare som har tjänat mycket pengar genom åren, men han ligger i lä jämfört med många andra.

Man är sitt eget varumärke

En idrottspersonlighet är sitt eget varumärke. Detta även när tiden i rampljuset är över. Har man vårdat sitt varumärket på ett korrekt och vettigt sätt finns det möjligheter till andra yrkesvägar när man lagt sin sportkarriär på hyllan. Vem vet till exempel vad som kommer att hända med Neymar när han är klar i PSG? kanske lämnar Neymar PSG innan kontraktet löper ut för att söka sig till en annan klubb där han kan få en ännu större utmaning?