Korpfotboll

Fotboll är en av de mest populära sporterna i Sverige, sett till antalet utövare, och det är därför kanske inte förvånande att det förutom ungdomslag på olika nivåer och allsvenska lag också finns ett stort antal korplag inom den svenska fotbollen. Ett korplag är ett lag som utövar så kallad korpidrott eller korporationsidrott, och hör till en korporationsidrottsklubb. En korporationsidrottsklubb är ansluten till en viss yrkesgrupp eller ett visst företag, och den idrott som utövas i klubben sker ofta på rekreationsnivå, som ett sätt för de anställda att hålla sig i god fysisk kondition och ha roligt tillsammans. Det finns dock även de korplag som tävlar mer eller mindre seriöst, och satsar på att prestera väl.

soccer-1501695_960_720Korpidrotten tog sin början i slutet av 1800-talet, då de allra första korpföreningarna bildades i form av regementenas idrottsföreningar. De som följde därefter var klubbar knutna till en viss yrkeskår, till exempel Stockholmspolisens IF, Brandkårens IK i Stockholm, Malmö Polismäns GoIF och Örebro Poliskårs IF. Till en början var det framförallt de yrkesgrupper som hade fysiskt krävande arbeten som bildade korpföreningar, men så småningom följde även andra yrken efter. Idag är två nationella korpföreningar till exempel knutna till Vattenfall och Posten.

När man spelar i ett korplag är det inte alltid självklart att man har tillgång till en idrottsanläggning med fotbollsplan och fotbollsmål. Det krävs dock inte mycket för att man ändå ska kunna ha en givande fotbollsträning; så länge man hittar en stor, plan, öppen yta kan man relativt snabbt spika ihop ett par fotbollsmål utan nät. Byggmaterial kan man enkelt köpa på Byggmax.se, och när målen är klara har man alla förutsättningar som krävs för att spela en opretentiös fotbollsmatch, eller hålla i en fotbollsträning. Ett annat alternativ är att gå till en allmän fotbollsplats, till exempel på Gärdet i Stockholm, där det redan finns färdiga mål och utmarkerade fotbollsplaner.