Fotbollslegenden Zlatan Ibrahimovic

 

Att som svensk prata om fotboll utan att nämna Zlatan Ibrahimovic är nästan omöjligt idag. Zlatan är en av de största fotbollsspelarna vi har haft i landet, och än idag, 35 år gammal, fortsätter han att imponera med sin fotboll. Vad vet du om Zlatan Ibrahimovic och hans meriter?


Zlatan Ibrahimovic väg till fotbollslegend

533px-manchester_united_v_zorya_luhansk_september_2016_08_-_zlatan_ibrahimovic_editedHistorien om Zlatan Ibrahimovic börjar i Malmö 1981, där han föddes och växte upp i stadsdelen Rosengård. Redan som liten började han spela fotboll, och han med Malmö BI, BK Flagg och FBK Balkan innan han år 1994 värvades av Malmö FF. Resten är en framgångssaga, och Zlatan har hunnit med att spela i några av de största klubbarna i Europa, till exempel Juventus, Inter och FC Barcelona.

Zlatan och svensk landslagsfotboll

Zlatan Ibrahimovic har också spelat för det svenska herrlandslaget i fotboll. Där började han år 2001, och spelade fram till och med 2016. Mellan 2008 och 2016 var han dessutom lagkapten för det svenska landslaget. Zlatan är också den svenska landslagsspelare i fotboll som har gjort flest mål genom tiderna. Med hela 50 mål i landslagströjan slog han Sven Rydells tidigare målrekord. När han år 2016 slutade i landslaget hade han hunnit spela över 110 matcher för Sverige, och gjort över 60 mål i sin landslagströja.

Zlatan och storklubbarna

Zlatan har hunnit spela i flera stora klubbar utomlands vid det här laget. Efter sin tid i Malmö FF värvades han av nederländska Ajax. Han har också hunnit spela i Juventus, Inter, AC Milan, FC Barcelona och Paris Saint-Germain (PSG) innan han i år värvades av Manchester United. Han skrev då på ett ettårskontrakt med klubben. I både Manchester United och i England har han blivit hyllad, och med en veckolön på svindlande 220 000 pund och en stor fanskara kan han idag räkna sig till en av världens största fotbollsspelare. Han rankades dessutom på plats 55 av Forbes’ undersökning av världens mest betalda kändisar. Zlatans fotbollskarriär är med andra ord en av de allra största inom svensk fotbollshistoria.