Fotbollens försäsong – hård i Sverige

Att träna utomhus på vintern i Sverige är inte något som många skulle göra frivilligt. Ändå är det precis det som fotbollsspelare i Allsvenskan måste göra varje år, liksom fotbollsspelare i lägre divisioner i hela landet. Försäsongen för allsvenska lag börjar nämligen i december eller januari, vilket betyder tre eller fyra månader av träning i regn, snö, minusgrader, slask eller en kombination av alla dessa. Det betyder inte bara att man blir smutsig, utan att ben och ryggar blir stela och ömma, och att man spelar på frusna grusplaner som är långt ifrån sköna att ramla på.soccer-1240465_960_720

Flera allsvenska spelare menar att de känner ångest inför starten av försäsongen, och att det skulle vara betydligt bättre att ha en kortare, mer intensiv försäsong på tre eller fyra veckor, istället för tre eller fyra månader.

Sommaren är med andra ord starkt efterlängtad av de flesta fotbollsspelare, kanske ännu mer än av svenskar i allmänhet. För fotbollsspelare som tränar utomhus finns det inte mycket man kan göra för att påskynda den varma årstiden, men som åskådare kan man se till att bygga sig ett uterum, och på det sättet förlänga säsongen som man kan sitta ”utomhus” i solen. Kanske är det också rätt lösning för fotbollsspelare som vill värma sig i vårsolen när de kommer hem efter en kall träning en aprilkväll.