Fotboll, sjukdom och skador
Som idrottare händer det att man skadar sig. Vissa sporter och idrotter är mer benägna att tära på vår kropp än andra, där ibland fotboll. Vilken idrott du än sysslar med kan det också hända att du blir sjuk. Det är viktigt att ta skador eller sjukdom på allvar och låta det läka innan du idrottar igen. Här nedan kan du läsa mer om sjukdomar och skador i relation till fotboll. Vilka skador kan uppstå och vad bör du tänka på om du känner dig sjuk?
Vanliga fotbollsskador
Du kan skada dig på flera olika sätt när du idrottar. Inom fotboll är dock stukning av foten den allra vanligaste skadan. Denna skada uppkommer ofta om du befinner dig i situationer på planen där du behöver tackla, hoppa eller snabbt byta riktning. Om du har stukat foten bör du vila den innan du fortsätter att spela, då stukningen riskerar att läka långsammare annars. Vanligen tar det en till fyra veckor innan du kan spela fotboll som vanligt igen efter en stukning. Enligt Anders Tennlid, som är ansvarig för skadestatistik hos Socialstyrelsen, är fotboll en av “farligaste” sporterna. Hela 30 % av alla idrottsskador i landet som leder till akut vård orsakas av fotbollsspelande. De flesta skador som uppstår i samband med fotboll och andra idrotter är dock ofarliga. Förutom stukning av foten är knä- och lårskador samt skador i ljumskarna vanligast inom fotboll.
Sjukdomar och fotboll
Om du är sjuk ska du givetvis inte hårdträna. Olika sjukdomar påverkar dock kroppen på olika sätt, och vissa är mindre farliga i samband med träning än andra. Det är alltid bra att rådfråga en läkare innan du tränar i samband med en sjukdom, vare sig det gäller förkylning eller vattkoppor. Du kan kontakta din närmaste vårdcentral, men också sjukvårdsupplysningen 1177 eller en av läkarna hos KRY, med vilka du kan ha videomöten. Vid en lindring förkylning kan du fortfarande träna, men kom då ihåg att ta det lugnt. Kanske kan du småjogga istället för att springa snabbt, eller öva på bollteknik istället för ett hårt intervallpass?